• darkblurbg
    Dierenwinkel Dier van Nu
    Wij zijn een leuke winkel voor dieren in de gezellige Theresiastraat te Den Haag

Fipronil in het nieuws

Gepubliceerd op: 05-08-2017

Beste lezer,

Zoals u wellicht via het nieuws heeft vernomen is de werkzame stof Fipronil de laatste dagen veel besproken geweest.Via dit bericht willen wij u op de hoogte stellen van de benodigde informatie.

Wat is er gaande?
De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) doet op dit moment onderzoek naar het gebruik van Fipronil in de pluimveesector. Recent hebben bedrijven mogelijk een middel tegen bloedluis ingezet wat de werkzame stof Fipronil bevat. Het gebruik van deze werkzame stof is niet toegestaan in de pluimveesector. Bij deze bedrijven is er in eieren Fipronil aangetroffen.

Er is geen direct gevaar voor de volksgezondheid. Bij langdurige consumptie van eieren die fipronil bevatten, kunnen er mogelijk schadelijke effecten optreden. De NVWA adviseert het advies van het Voedingscentrum over het eten van eieren op te volgen.

 

Waarom mag Fipronil niet bij kippen?
Diergeneesmiddelen mogen alleen gebruikt worden bij diersoorten waarvoor een diergeneesmiddel getest en geregistreerd is en een handelsvergunning voor heeft verkregen bij het College ter Beoordeling van Diergeneesmiddelen. Het College ter Beoordeling van Diergeneesmiddelen heeft bepaalt welke diergeneesmiddelen gebruikt mogen worden ter behandeling van bloedluis bij leghennen.
De NVWA controleert of dit wordt gehandhaafd.

Diergeneesmiddelen met de werkzame stof Fipronil zijn niet geregistreerd voor het gebruik bij leghennen en niet toegestaan voor gebruik in de pluimveehouderij.

 

Een kip is geen hond of kat
De regels met betrekking tot het gebruik van een diergeneesmiddel bij voedsel producerende dieren (rund, varken, kip etc.) zijn anders dan bij gezelschapsdieren. Niet ieder diergeneesmiddel is geschikt voor het gebruik bij ieder diersoort.

De werkzame stof Fipronil wordt al jaren ingezet bij de bestrijding van vlooien, teken en luizen bij hond of kat. Deze werkzame stof Fipronil is geregistreerd bij het College ter Beoordeling van Diergeneesmiddelen voor het gebruik bij gezelschapsdieren. Deze diergeneesmiddelen mogen niet gebruikt worden bij andere diersoorten dan honden en katten.

Rondom uw huisdier hoeft u zich geen zorgen te maken. Fipronil in al onze producten heeft zijn werkzaamheid heeft op de huid. De geregistreerde diergeneesmiddelen in onze apotheek met de werkzame stof Fipronil (Frontline, Fipralone spot-on, Ectoline Duo, Frontline Combo) zijn veilig en toegestaan in het gebruik bij honden en katten.

Indien er vragen zijn vernemen wij deze graag.

Met vriendelijke groet,
Dier van Nu

Info: Emax Nederland