• darkblurbg
    Dierenwinkel Dier van Nu
    Wij zijn een leuke winkel voor dieren in de gezellige Theresiastraat te Den Haag

Onrust over teken- en vlooienmiddel Bravecto voor honden

Gepubliceerd op: 13-02-2017

Wij als Dier van nu willen hondenbezitters graag attenderen op de eventuele neven effecten van het vlooien en teken middel Bravecto voor de hond. Dit doen wij, omdat wij op 13-2-2017 naar het programma RADAR op NPO 1 keken en daarin werd gewaarschuwd voor de eventuele problemen met Bravecto voor honden. Wij vinden dit nieuws te belangrijk voor hondenbezitters om niet te vermelden en willen u hiervan in ieder geval op de hoogte brengen. Bij 'lees meer' staat ook nog een artikel van eenvandaag en

Onrust over teken- en vlooienmiddel Bravecto voor honden

Een aantal hondenbezitters claimt dat hun huisdieren ziek worden of zelfs sterven door een middel tegen teken en vlooien. Het gaat om een kauwtablet van het middel Bravecto.

Er verschijnen honderden berichten online van baasjes van over de hele wereld, die claimen dat hun hond slachtoffer is geworden. Bij de Europese Commissie zijn inmiddels bijna 3000 meldingen binnengekomen over het middel, zo bevestigt de European Medicine Agency (EMA) aan EenVandaag. Eind oktober 2016 komt er een nieuwe halfjaarlijkse rapportage van alle meldingen wereldwijd. Op dat moment beoordeelt de EMA deze klachten verder.

 

In Nederland 50 klachten

In Nederland zijn er sinds 2014, toen het middel werd geïntroduceerd, 50 meldingen binnengekomen van vermoedelijke bijwerkingen na gebruik van Bravecto. Het Bureau Diergeneesmiddelen laat weten: 'Deze meldingen kwamen van dierenartsen, eigenaren en via het farmaceutisch bedrijf. Wij nemen de klachten en meldingen van bijwerkingen heel serieus. Alle meldingen worden in behandeling genomen.' Het Veterinair Centrum in Utrecht noemt het aantal 'substantieel' en pleit voor nader onderzoek.

 

Vorige week plaatste de Nederlandse hondenbezitter Maurice van Elburg in de Facebookgroep ‘Is Bravecto veilig?’ een foto van zijn opgebaarde hond Jara. De post ging daarna de hele wereld over. Hij is ervan overtuigd dat zijn gezonde, 6,5 jaar oude Beagle ziek geworden is na inname van de pillen. Zijn hond is uiteindelijk overleden aan ernstig leverfalen na spoedopname in een dierenkliniek.

 

De fabrikant van het middel laat in een reactie weten dat de gezondheid en het welzijn van de dieren hun hoogste prioriteit heeft. 'Wij hebben vertrouwen in de veiligheid van Bravecto. Registratie-autoriteiten wereldwijd bevestigen consistent dat Bravecto veilig is voor gebruik als aangegeven op de bijsluiter. Bravecto is een van de weinige nieuwe diergeneesmiddelen die goedgekeurd zijn voor gebruik in zwangere en lacterende dieren. Bravecto is voorgeschreven aan miljoenen honden wereldwijd, en het aantal bijwerkingen is geclassificeerd als zeldzaam.' Een woordvoerder laat weten dat ze waar mogelijk met de diereigenaar en behandelend dierenarts samenwerken om te achterhalen wat de oorzaak is van het gezondheidsprobleem van het dier en of het diergeneesmiddel daarbij een rol speelt of niet.

Hieronder de volledige reactie van de fabrikant:

'De meeste medewerkers van MSD Animal Health zijn zelf diereigenaar en wij houden van onze dieren; de gezondheid en welzijn van uw en onze dieren zijn onze hoogste prioriteit. Wij begrijpen de band tussen huisdier en diereigenaar. Wij willen dan ook ons medeleven betuigen aan deze diereigenaar.

Waar mogelijk werken we met de diereigenaar en behandelend dierenarts samen om zoveel mogelijk klinische informatie te verzamelen. Zo proberen we te achterhalen wat de oorzaak is van het gezondheidsprobleem van het dier en of het diergeneesmiddel daarbij een rol speelt of niet. Al deze informatie wordt met de autoriteiten gedeeld, ook als er geen relatie lijkt te zijn tussen aandoening en diergeneesmiddel. Zodoende wordt data met betrekking tot bijwerkingen correct weergegeven op de bijsluiter en in de SPC van een diergeneesmiddel.

In dit specifieke geval lijkt het er niet op dat de hond recentelijk is behandeld met Bravecto, volgens het patiëntdossier van de hond verstrekt door de eigen dierenkliniek van de hond.

Wij hebben vertrouwen in de veiligheid van Bravecto. Registratie autoriteiten wereldwijd bevestigen consistent dat Bravecto veilig is voor gebruik als aangegeven op de bijsluiter. Bravecto is een van de weinige nieuwe diergeneesmiddelen die goedgekeurd zijn voor gebruik in zwangere en lacterende dieren. Bravecto is voorgeschreven aan miljoenen honden wereldwijd, en het aantal bijwerkingen is geclassificeerd als zeldzaam.'

 

Bron: http://binnenland.eenvandaag.nl/tv-items/69913/onrust_over_tekenmiddel_bravecto_voor_honden